Istoria gentilor

Pentru doamne, geanta a reprezentat dintotdeauna un accesoriu indispensabil. Istoria acesteia este interesantă și complexă.De-a lungul timpului, au fost aduse îmbunătățiri.În viață cotidiană, schimbările au că scop designul, deși practicabilitatea este un prim aspect de care trebuie să ținem cont.

În perioada preistorică,(fotografia 1) gențile erau realizate din fâșii de piele de animal și erau folosite pentru păstrarea hranei.Evoluția vestimentară se manifestă și atunci,de aceea, în timpul Imperiului Roman și în Evul Mediu geanta a devenit un săculeț foarte sic, care se atârna în talie. (fotografia 2)

În timpul Renașterii, fustele doamnelor cresc în proporții.Astfel, mini-gențile sunt acoperite sub straturi de țesături, ascunse și pregătite să se deschidă la nevoie. Ca și acum, în acest accesoriu vestimentar se puneau banii și mici sticluțe cu esențe de parfum. Călătorii purtau uneori o oglindă, poziționată pe diagonală genților din piele. Acestea erau asemnatoare cu genților tip poștaș. (fotografia 3)

La finalul secolului XVIII, poșetele încep să se apropie mai mult de cele din prezent. Astfel, domnii și doamnele, care până atunci foloseau acest accesoriu vestimentar cu scopuri militare, aleg căi diferite. Femeile transformă săculețul într-un șorț legat în talie, mărindu-i astfel dimensiunile și eficiența. Bărbații descoperă comoditatea buzunarelor,în detrimentul genților.

Doamnele încep să acorde din ce în ce mai multă atenție acestui accesoriu în secolul XIX. Descoperind că geanta atrage atenția sexului opus, femeile încep să le decoreze cu broderii. Forma lor semăna cu un fileu moale, care se ținea în mâna, strâns sus cu un siret. Acolo se strecurau scrisorile de dragoste, o batistă și evantaiul. Fardurile erau considerate în acea perioada imorale,de aceea gențile conțineau doar flaconul cu parfum și puful pentru pudrare. (fotografia 4)

Alături de valize, apare pentru prima dată conceptul de geantă de mâna, dotată cu un lăcățel metalic. Acesta era modalitatea de închidere a accesoriului, dar conferea și eleganța purtătoarei. Au început să fie folosite tot mai mult pentru latura lor practică în secolul XX. Doamnele independente financiar aveau genți de piele sau serviete foarte încăpătoare. Astfel, emanciparea femeii a avut un impact în evoluția acestor accesorii. (fotografia 5)

Apar diverse modele, elegante, practice dar și de dimensiuni diferite. Atunci a debutat moda genților mici, care au corespondetul clutch-ului din zilele noastre.Acesta, ca și acum, era destinat exclusiv purtării la evenimente speciale. Gențile încep să devină accesorii prețioase, declanșându-se începutul unei industrii foarte profitabile. (fotografia 6)

Prima geantă pochette a apărut în anul 1916.            Avea o formă rectangulară, îmbinând practicabilitatea cu estetica, fiind un accesoriu prețios. Era din piele, tricot, plasă sau chiar stofă. Pentru susținerea genții, avea o bareta rigidă și chiar un lănțișor metalic. (fotografia 7)În anul 1923 a fost creată primul model din istorie care se închidea cu un fermoar metalic, numindu-se geantă Bolide. (fotografia 8)

În anii `20 machiajul este acceptat complet de către societate, iar geanta a devenit un suport excelent pentru farduri și oglinjoară. Versiunea de bal era realizată din plasă sau material învelit în plastic. Susținută de obicei de un lanț lung sau șnur de mătase, este preferat uneori și un mâner în formă de cerc, care se purta atârnat de încheietura mâinii. (fotografia 9)

Formă trapezoidală, închisă cu un mic lacăt din metal în față, a făcut senzație printre doamnele stilate ale anului 1935. Purtau acest model de geantă în multe variante cromatice, cu elemente decorative diferite. Astfel, începea ușor revoluția modei în privința accesoriilor vestimentare. (fotografia 10)

Anii `50 sunt reprezentativi pentru triumful genților în formă de găletușa, care răspundeau cerințelor de austeritate postbelică. Se deschideau prin partea de sus, necesitând mai puțină materie primă pentru realizarea lor. (fotografia 11) Gențile matlasate au fost preferate de doamnele societății, începând cu anul 1955. Acestea se purtau pe umăr, fiind susținute de un lănțișor auriu, fin. Sistemul de închidere era reprezentat de o decorațiune funcțională, dreptunghiulară de diferite dimensiuni. (fotografia 12)

Geanta de seară era realizată din materiale prețioase precum satinul sau catifeaua neagră. Erau meticulos decorate cu pietre semiprețioase sau imitații de briliante. Aceste genți aveau dimensiuni mici, asemenea clutch-urilor din zilele noastre. (fotografia 13)

Emanciparea femeii era subiectul cel mai controversat al anilor `60.Astfel, doamnele au început să prefere gențile practice. Accesoriile vestimentare au devenit rigide, se purtau în general pe braț și erau realizate din pânză sau lac. Geanta a fost denumită” companionul meu de încredere’ de către doamne în anii `70. (fotografia 14)

A apărut atunci conceptul de “working woman”, care era adepta servietelor profesionale( purtate la serviciu) și a genților de brand, care îi reflectau statutul social. În anii 80`, accesoriile de designer au devenit chintesența stilului. (fotografia 15)

În zilele noastre, gențile au un impact mai mare ca niciodată. Acestea contribuie la exprimarea propriei personalități prin vestimentație. Aspectul lor se modifică constant, în funcție de estetica vremii și mai ales în funcție de noile tendințe din modă.

Lasă un răspuns